Filosofische wandeling

‘De vrijheid van Amsterdam’ omvat wandelroutes met (vanaf najaar 2019) negen stoeptegels in Amsterdam Centrum, met daarop citaten van filosofen. Amsterdam was in de zeventiende eeuw de meest vrije stad in Europa, vanwege meeer geloofsvrijheid en persvrijheid. Daar kwamen filosofen op af, zoals Descartes, Hobbes, Locke en ook de familie van Spinoza. Deze vrijdenkers zetten het ideaal van zelf denken op de kaart.

Loop in de voetsporen van deze denkers en ontdek al wandelend wat de Amsterdamse filosofen dachten. De Amsterdamse filosofen van toen laten zien hoe de waarden van individuele vrijheid en autonomie centrale waarden geworden zijn. Ook laten ze zien welke offers ervoor gebracht zijn en dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Deze gratis filosofische wandeling leidt je in ongeveer 2 uur door het oude centrum van Amsterdam, langs locaties waar deze filosofen woonden of waar hun boeken uitgegeven zijn. Ook hoe Amsterdam zo vrij kon worden wordt uitgelegd. Er is een versie voor kinderen vanaf tien en een versie voor iedereen vanaf zestien.

Zie: vrijheidvanamsterdam.nl

Nanda van Bodegraven is de initiatiefnemer van deze wandeling en de stoeptegels met citaten. HFA, Humanisme Fonds Amsterdam, heeft dit project financieel mogelijk gemaakt. Het HFA steunt projecten die Amsterdam verbinden aan Humanisme. Individuele vrijheid gaat vooraf aan Humanisme, daarom steunt het HFA dit project.

Meer informatie over dit project: infoATvrijheidvanamsterdam.nl